Er zijn helaas veel voorbeelden van klachten aan de buikorganen op te noemen. Deze klachten ontstaan doordat de organen afhankelijk zijn van een goede doorbloeding, mobiliteit en bezenuwing. Als zich in één van deze drie aspecten een storing bevindt, kunnen er klachten ontstaan. De osteopaat kan deze storingen opsporen en verhelpen.
Het belang van een goed functionerend middenrif als lichaamsdeel wordt vaak onderschat. Symptomen die gepaard gaan met middenrifklachten zijn o.a. benauwdheid, hyperventileren, hartkoppingen, maaglast en zuuroprispingen, rug- ren ribklachten. De osteopaat zal de oorzaak van middenrifklachten opsporen. Deze kan gelegen zijn in bewegingsverliezen van de rug, ribben, nek maar ook bewegingsverliezen ter hoogte van borst- of buikorganen en een verminderede doorbloeding daarvan. Door al deze mogelijke restricties wordt de druk tussen borst- en buikgedeelte minder goed verdeeld. Hierdoor kan het middenrif minder goed bewegen en ontstaat er vervolgens een verminderde aanzuiging van het bloed naar het hart.
De osteopaat zal bewegingsverliezen, doorbloeding en bezenuwing terug optimaliseren.
Op zich bestaan er zeer veel oorzaken van darmklachten. Een overmatig gebruik van medicatie kan een oorzaak zijn van verkleving en/of bewegingsverliezen ter hoogte van de darmen. Een bepaald voedingspatroon of veelvuldig gebruik van bepaalde producten kunnen problemen ter hoogte van de darmen veroorzaken en vervolgens obstipatie of diarree in de hand werken. Een voedingsintollerantie af allergie kan ook aan de grondslag liggen van deze darmklachten.
Ongeveer 20% van de westerse bevolking lijdt aan PDS (prikkelbaar darm syndroom) of ook wel spastisch colon genoemd. De hoofdklacht is buikpijn. Deze is vergezeld van een veranderende ontlasting (dun of hard) en problemen met de frequentie hiervan. De ontlasting komt veel vaker of juist minder vaak dan normaal voor (minder dan 3x /week of meer dan 3x/dag). Daarnaast zijn er vaak klachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en vermoeidheid. Aan dergelijke darmklachten liggen vaak verkleving van de ophangstructuren van organen of een verminderde aansturing van de darmen door zenuwen vanuit de wervelkolom ten grondslag. De osteopaat traceert in een intakegesprek en lichamelijk onderzoek wat de relatie is van de werking van uw darmen met het functioneren van andere organen en lichaamsdelen. De osteopaat behandelt u op basis van verklevingen los te maken zodat de darm weer vrij kan bewegen en op termijn zullen hierdoor darmklachten verbeteren en verdwijnen.
De osteopaat zal ook aansluitend met de behandeling voedingsadviezen geven. Daarnaast wordt er geadviseerd veel water te drinken en op een verantwoorde manier te blijven bewegen (lopen, fietsen, zwemmen,…) teneinde een goede doorbloeding in de hand te werken. Meer info? Neem contact met ons op!
Terug naar Osteopathie